Welcome to our site!

Electro Tech is an online community (with over 170,000 members) who enjoy talking about and building electronic circuits, projects and gadgets. To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

  • Welcome to our site! Electro Tech is an online community (with over 170,000 members) who enjoy talking about and building electronic circuits, projects and gadgets. To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

AC Induction motor not working

rrrileyeric

New Member
I've encountered a small problem when working with my motor; when power goes into the motor, it locks up and it is much harder to move the shaft. However when the motor is switched off entirely and there is no power entering the motor, the shaft is easy to move with my hand and it spins freely. Are there any ideas as to why this problem is occuring?
 

Grossel

Well-Known Member
My best guess - given that no soft start and the motor is a "true" 3 phase motor (i.e. not with capacitor) - is that there is a break in a winding, so that you don't get a rotating field as inside as you're supposed to.

But - I think it's better to start with the type of motor (images, rating plate, what equipment it is used for) in order to suggest what may be wrong.
 

Diver300

Well-Known Member
Most Helpful Member
You may be able to get it rotating by hand and then power it on, and it will keep spinning.

I don't know the situation, and only a few mechanical loads will be safe to start like that, and you should not risk injury.

A lot of types loads will not allow a motor to accelerate, but if you can disconnect the load by taking a belt off or similar, it could be a useful tests.

If starting like that works, and it's a single-phase motor, then it's the starting capacitor that has failed or become disconnected. If starting like that works on a three-phase motor, one phase has become disconnected.

On either type of motor, the disconnection could be a break in the winding.
 

rjenkinsgb

Well-Known Member
Most Helpful Member
That can also happen with a failed bearing or something mechanically loose / misaligned.

Once power is on, the magnetic field pulls the rotor and stator against each other at some point and the lock up.
 

New Articles From Microcontroller Tips

Top