1. Welcome to our site! Electro Tech is an online community (with over 170,000 members) who enjoy talking about and building electronic circuits, projects and gadgets. To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.
    Dismiss Notice

Orcad 9.2 pcb design....

Discussion in 'Circuit Simulation & PCB Design' started by koolguy, Mar 28, 2013.

  1. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9
    Hi,

    I need your help for creating layout of PCB + Gerber file in Or cad 9.2....
    Here is my schematic pls change .Doc to .DSN and while creating net list it is showing many error .
    please help me with this....!
     

    Attached Files:

  2. kubeek

    kubeek Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    1,487
    Likes:
    185
    Location:
    Prague, Czechia (not Chechnya)
    Doesn't it bother you that you have there like 20 times D3? Component names must be unique. Another thing is that it somehow complains that you have illegal characters in there, so maybe try redoing it using only english characters without spaces, brackets,dots, commas etc.
     
  3. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9
    Now its OK??
    and what to do for layout??
     

    Attached Files:

  4. dave

    Dave New Member

    Joined:
    Jan 12, 1997
    Messages:
    -
    Likes:
    0


     
  5. kubeek

    kubeek Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    1,487
    Likes:
    185
    Location:
    Prague, Czechia (not Chechnya)

    I bet you can see the errors too, I see 232 times "missing footprint" error. Now you need to set for each part the property "PCB Footprint" to a footprint that is in your footprint library.
    Why don´t you start with something smaller than 200 diodes? I would start with just one of each component, test that I can do the layout and then put all 200 diodes in.
     
  6. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9
    No, its not showing error in my PC...
    Anyway please start with any simple schematic then i will follow these step for other....
     
  7. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9
    Will you help me with any simple circuit for layout...?
     
  8. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9
    any suggestion how to have footprint in layout??
     
  9. kubeek

    kubeek Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    1,487
    Likes:
    185
    Location:
    Prague, Czechia (not Chechnya)
    The problem is that I have version 16.5 and I don´t think you will be able to open the files I make.

    You can set the footprint when you edit the part properties
     
  10. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9
    Please give any suggestion how to solve this problem....?
     
  11. kubeek

    kubeek Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    1,487
    Likes:
    185
    Location:
    Prague, Czechia (not Chechnya)
    Can't you read or something? I already told you TWO times how to set the footprints.
     
  12. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9
    Nothing is working well in it....
    can't i get download 16.5 version?
     
  13. kubeek

    kubeek Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    1,487
    Likes:
    185
    Location:
    Prague, Czechia (not Chechnya)
    You got it in PM.
     
  14. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9
    HI,
    The software is installed now how to start ???
     
  15. kubeek

    kubeek Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    1,487
    Likes:
    185
    Location:
    Prague, Czechia (not Chechnya)
    the software has extensive help, so run capture, then click help -> learning orcad capture, then tutorial, the go through the two tutorials.
     
  16. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9
    Hi,

    I was using Orcad 16.5 but when i search LEd in part list, not found what to do???
     
  17. kubeek

    kubeek Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    1,487
    Likes:
    185
    Location:
    Prague, Czechia (not Chechnya)
    how about making your own library? (like in any other pcb software)
    This means you have to create your own schematic part in capture and then make your footprint in allegro.
     
  18. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9

    What are you saying i have changed 9.2 to 16.5....and there is no symbol for LED, why???
    and i have no idea how to make own footprint....then what is the use of ORCAD 3GB software??
     
  19. kubeek

    kubeek Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    1,487
    Likes:
    185
    Location:
    Prague, Czechia (not Chechnya)
    I have no idea how you missed this, but in Discrete library is an LED.
    Anyway, it seems you still don´t realize that any PCB software never has ALL the components in the world, so more often than not you have to create them by yourself. If you are too stubborn to learn how to use it, then why even bother? Just use paper an pencil and be done with it.
     
  20. koolguy

    koolguy Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    2,196
    Likes:
    9
    How can i missed it?? and in your PC is it there then you can send me zip file...
    How can i make part pls tell me about that also.
     
  21. kubeek

    kubeek Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    1,487
    Likes:
    185
    Location:
    Prague, Czechia (not Chechnya)
    How to create schematic symbol:
    start capture
    choose file->new->library
    select the .olb file in the window, right click -> new part, select name, click ok
    in menu choose place -> pin
    use line to draw the shape of the symbol, then click save

    How to create footprint:
    choose file ->new, enter name of the part and select Package symbol, click ok
    on the top right click a circle with + mark named Add pin, in the options toolbar on the right of the screen select a padstack that will be used for that pin. A padstack defines the shape of the pin, whether it is through hole or smd etc.
    then right click -> done. After that you can draw outlines, silkscreen, keepouts or anything else you want.
    Clik save and you´re done.

    Then you need to add the library and package into the design.
     

Share This Page