1. Welcome to our site! Electro Tech is an online community (with over 170,000 members) who enjoy talking about and building electronic circuits, projects and gadgets. To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.
    Dismiss Notice

combine Bode-plots in Multisim

Discussion in 'Circuit Simulation & PCB Design' started by case-sensitive, May 12, 2015.

  1. case-sensitive

    case-sensitive Member

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    204
    Likes:
    1
    Location:
    Melbourne
    Hello,

    I simulated some Bode-plots for crossovers (high/low pass) in Multisim and it went ok for bandpass, low- and highpass.
    Can I simulate, what happened, if I joined the Bode-plots. I.e. I have the low end, mid range and high end for some speakers. Now I would to overlay them, because I am aiming for 1 or so dB rise, where the mid is taking over. Its not exactly linear, so I try to lift the ends a bit.

    Cheers,

    Case
     
  2. Tony Stewart

    Tony Stewart Well-Known Member Most Helpful Member

    Joined:
    Aug 31, 2012
    Messages:
    3,151
    Likes:
    281
    Location:
    Richmond Hill , ON Canada near Toronto
    Linear amp filter response can be added, yes , even if the response is not linear but passive filters may interfere impedance wise on response in parallel.
     
  3. case-sensitive

    case-sensitive Member

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    204
    Likes:
    1
    Location:
    Melbourne
    its an active filter
    [​IMG]
     
  4. dave

    Dave New Member

    Joined:
    Jan 12, 1997
    Messages:
    -
    Likes:
    0


     
  5. case-sensitive

    case-sensitive Member

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    204
    Likes:
    1
    Location:
    Melbourne

    but the bode plot only has 1 input, so how could I join 3?
     
  6. Tony Stewart

    Tony Stewart Well-Known Member Most Helpful Member

    Joined:
    Aug 31, 2012
    Messages:
    3,151
    Likes:
    281
    Location:
    Richmond Hill , ON Canada near Toronto
    Do you want to split 3 filter stages, then drive each from your single source , rather than cascade and show source impedance.

    3 outputs
    LPF, HPF and (LPF+HPF)
     
    Last edited: May 15, 2015
  7. case-sensitive

    case-sensitive Member

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    204
    Likes:
    1
    Location:
    Melbourne
    [​IMG]
    something like this
     
  8. case-sensitive

    case-sensitive Member

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    204
    Likes:
    1
    Location:
    Melbourne
    seems cannot be done, when the outputs of the 3 filters are connected, the result is more or less a line. Putting small resistors in at the outlet and place bode plotters before each resitor and another one to the sum of the outlets did not help either
     
  9. MikeMl

    MikeMl Well-Known Member Most Helpful Member

    Joined:
    Mar 17, 2009
    Messages:
    11,057
    Likes:
    541
    Location:
    AZ 86334
    Not sure why you started a new thread when you already had one dealing with this topic?

    As I pointed out in the new thread, here, plotting the Bode plot of cascaded filters is the same as multiplying the individual responses, not adding them.
     

Share This Page