1. Welcome to our site! Electro Tech is an online community (with over 170,000 members) who enjoy talking about and building electronic circuits, projects and gadgets. To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.
    Dismiss Notice

Wiring two single phase circuits to on three phase breaker

Discussion in 'High Voltage' started by Kal_B, Mar 1, 2017.

  1. Kal_B

    Kal_B Member

    Joined:
    Feb 18, 2017
    Messages:
    52
    Likes:
    0
    Hello everyone,

    Not electronics but leads to one. I have a couple of VFDs that are wired to one 220VAC 3 phase - 20 AMP breaker which is more than adequate for both drives which require single phase 220VAC they 3 A each. They are basically wired to the same two phases of the three phase breaker.
    But I got curious, would it make any difference and, specifically would it decrease the load on the breaker if the drives are wired to share only one phase and each would take a separate second phase. VFD1 phase 1 &2, VFD2 Phase 2&3 ?


    Thanks
    Kal
     
  2. MaxHeadRoom78

    MaxHeadRoom78 Active Member

    Joined:
    Jun 9, 2015
    Messages:
    888
    Likes:
    71
    Location:
    Canada Geog Cen of N.A.
    You would balance the load across the two.
    Are these specific 1ph only?, as many are dual 1ph OR 3ph.
    Where are you that you have 220v 3ph supply? It is not all that common for a service.
    Max.
     
    • Like Like x 1
  3. schmitt trigger

    schmitt trigger Active Member

    Joined:
    May 24, 2009
    Messages:
    911
    Likes:
    85
    Always strive to balance, as much as possible the loads of a three phase supply.

    So to your question: "if the drives are wired to share only one phase and each would take a separate second phase." the answer is yes
     
    • Like Like x 1
  4. dave

    Dave New Member

    Joined:
    Jan 12, 1997
    Messages:
    -
    Likes:
    0


     
  5. MaxHeadRoom78

    MaxHeadRoom78 Active Member

    Joined:
    Jun 9, 2015
    Messages:
    888
    Likes:
    71
    Location:
    Canada Geog Cen of N.A.

    Is there a R,S,T on the input terminal strip or just 1ph only?
    Max.
     
    • Like Like x 1
  6. Kal_B

    Kal_B Member

    Joined:
    Feb 18, 2017
    Messages:
    52
    Likes:
    0
    Thanks Max and Schmitt.

    Max, the drives are Schneider ATV12 series with model numbers ending with M2 and meant to be used for single phase. They have R/L1 , S/L2 and ground.
    I'm in the Niagara region these days and that one plat has just about everything you can imagine in terms of hydro service.

    Thanks
    Kal
     

Share This Page