1. Welcome to our site! Electro Tech is an online community (with over 170,000 members) who enjoy talking about and building electronic circuits, projects and gadgets. To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.
    Dismiss Notice

Building a Three Phase Transformer.

Discussion in 'Electronic Projects Design/Ideas/Reviews' started by ikelectro, Jul 31, 2017.

  1. ikelectro

    ikelectro Member

    Joined:
    Aug 25, 2012
    Messages:
    388
    Likes:
    4
    Location:
    Kolkata, Proud to be an Indian.
    First thing first: Actually my friend facing a problem on three phase transformer that he is building. He called me yesterday to his lab and asked for some help on this. But with my little knowledge on the transformer I was not able to help him and instead I told about this forum. But he requested me to ask here on behalf of him as he does not know English very well (same statement is also applicable for me) . So here is the problem :

    Three Phase Transformer | Delta Connection ( in both primary and secondary )

    Input = 415 AVC |
    |
    Output = 120 AVC (40 volts in each phase). | this is he wants from the output

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    The problem he his facing : while using two phase he is getting approx 80AVC. But when he connected the third phase he is getting 90AVC to 95AVC. according to him that should be approx 120avc.

    So can anybody help my friend?

    N.B.: Is there any information is needed here? If yes, please let me know.
     
    Last edited: Jul 31, 2017
  2. MaxHeadRoom78

    MaxHeadRoom78 Active Member

    Joined:
    Jun 9, 2015
    Messages:
    881
    Likes:
    70
    Location:
    Canada Geog Cen of N.A.
    If it is a non-standard values he is looking for, it may be easier just to use three 1ph transformers that may be more available? Connect Star or Delta as needed.
    Max.
     
  3. JimB

    JimB Super Moderator Most Helpful Member

    Joined:
    Sep 11, 2004
    Messages:
    6,329
    Likes:
    585
    Location:
    Peterhead, Scotland
    Your understanding of three phase circuits may not be up to scratch.

    Three 3phase 40volt outputs do not add up to 120volts, because of the phase difference between the three outputs.


    That does not sound right.
    A diagram of how this is connected would help us to understand your (his) problem.

    JimB
     
  4. dave

    Dave New Member

    Joined:
    Jan 12, 1997
    Messages:
    -
    Likes:
    0


     
  5. ronsimpson

    ronsimpson Well-Known Member Most Helpful Member

    Joined:
    Apr 17, 2007
    Messages:
    7,254
    Likes:
    961
    Location:
    Loveland, CO USA

    I do not understand.
    When measuring the voltages (Primary and Secondary) are you measuring Phase1 to Phase2 or Phase 1 to Neutral?
     
  6. tcmtech

    tcmtech Well-Known Member Most Helpful Member

    Joined:
    Feb 22, 2009
    Messages:
    6,654
    Likes:
    429
    Location:
    Sawyer, North Dakota, USA
    What does he need it for and to what power level?

    As of now what you are saying suggest he wants to have a single phase 120 VAC source that draws from all three phases at once.
     
  7. ikelectro

    ikelectro Member

    Joined:
    Aug 25, 2012
    Messages:
    388
    Likes:
    4
    Location:
    Kolkata, Proud to be an Indian.
    Yes. that is he want. 12o volts from all the three phase outputs.
     
  8. ikelectro

    ikelectro Member

    Joined:
    Aug 25, 2012
    Messages:
    388
    Likes:
    4
    Location:
    Kolkata, Proud to be an Indian.
    My friend measuring voltages Phase 1 to pahse 2 ....
     
  9. tcmtech

    tcmtech Well-Known Member Most Helpful Member

    Joined:
    Feb 22, 2009
    Messages:
    6,654
    Likes:
    429
    Location:
    Sawyer, North Dakota, USA
    Is he planing on pulling a huge amount of power or is the source very limited in working capacity?

    If he has utility power there is no need to draw evenly off of all three phases unless he is in the high 10's to 100's of KWH demand levels which is very unlikely at 120 volts.

    Same with a generator source. Unless his is pulling peak power well beyond 1/2 - 3/4 of its rated KVA capacity there is usually no need to balance the load between all three phases either.
     
  10. RODALCO

    RODALCO Well-Known Member

    Joined:
    May 21, 2006
    Messages:
    1,232
    Likes:
    43
    Location:
    Akld, New Zealand
    To connect the windings in open delta is not very stable. The reason the voltage goes from 40 to 80 Volts is that it is basically a one phase set up with a 415 Volts primary winding.

    Utility practise is three phase delta / star configuration. Don't know why you want delta / delta.
    These is a 120 degrees phase shift between phases to take into account.
    If you still want to use delta / delta, at least have it in closed configuration and wind the coils accordingly.
     

Share This Page